• Veerkrachtig Eemdijk knokt zich langs koploper LRC

  LRC - Eemdijk 2-3 (0-1)

  1. Jan de Graaf 0-1, 53. Guido Luiten 1-1, 66. Rogier Gerritsen 2-1, 74. Jasper Bolland 2-2, 81. Samet Sukus (eigen doelpunt) 2-3

  Scheidsrechter: Benjamin Selier (Amsterdam)

  Gele kaarten: Gerald de Jong, Ali Hamid en Jerraynell van der Pol (LRC), Quincy Allee, Marvin Snijders, Rutger Huijgen en Zeger Beukers (Eemdijk)

  Opstelling LRC:
  Dennis Rooijakkers; Danny van Steijn @, Mohamed Houdoe, Samet Sukus (84. Joshua Cohen), Ali Hamidi; Robin Boekhout (37. Gerald de Jong), Anass Lahnine, Dylan Verschoor (61. Jerraynell van der Pol), Rogier Gerritsen; Guido Luiten, Soliman El Yakoubi

  Opstelling Eemdijk:
  Gerben Ruizendaal; Zeger Beukers, Wouter Bout (84. Thim de Graaf), Jan Pieter Hartog @, Henri de Graaf; Rogier Gilkes, Jasper Bolland, Rutger Huijgen (72. Mark Koelewijn); Quincy Allee (63. Marvin Snijders), Jan de Graaf, Jamal Lachkar;

  Na drie wedstrijden zonder overwinning wist Eemdijk zaterdag weer eens de volle winst te pakken. In Leerdam werd koploper LRC na een zeer enerverende wedstrijd met 2-3 verslagen. Eemdijk kwam vroeg op voorsprong, maar na rust sloegen de gastheren met twee doelpunten toe. In het laatste kwartier toonden de Diekers veerkracht en wist men de achterstand op karakter om te buigen naar een 2-3 overwinning. Ondanks de nederlaag mocht LRC zich na de wedstrijd wel de winnaar van de eerste periode noemen. Vanaf deze plaats gaan de hartelijke felicitaties dan ook richting Leerdam.

  Eemdijk speelde tegen LRC in de inmiddels vertrouwde opstelling. Voor de 7e wedstrijd op rij koos trainer Ulrich Landvreugd voor dezelfde basisformatie.

  Sinterklaas
  Alhoewel de goedheiligman pas over een aantal weken in Nederland arriveert werden er in de beginfase van de wedstrijd cadeautjes gegeven. Eemdijk pakte het eerste de beste presentje direct uit. Na 40 seconden was er een terugspeelbal op keeper Rooijakkers van LRC. De doelman treuzelde en schoot de bal tegen de doorjagende Jan de Graaf. De bal viel vervolgens precies voor de voeten van de spits en vanuit een moeilijke hoek bezorgde De Graaf Eemdijk een droomstart, 0-1

  Eemdijk bleef in de beginfase de bovenliggende partij, maar kreeg in de 11e minuut toch bijna een doelpunt tegen. Na aarzelend optreden in de verdediging kon spits Guido Luiten op randje buitenspel alleen richting Gerben Ruizendaal. Luiten omspeelde de keeper, maar schoot de bal vervolgens tegen de paal.

  Ondanks de mogelijkheid voor LRC bleef Eemdijk de boventoon voeren. Niet met het verzorgde spel van de laatste weken, maar met opportunistisch voetbal werd de koploper bestreden. Veelal werd Jan de Graaf met de lange bal gezocht en sloten de middenvelders goed bij. LRC werd het voetbal in ieder geval onmogelijk gemaakt.

  Kansen
  Kansen leverden dit ook op. In de 18e minuut werd een schot van Rutger Huijgen, na een voorzet van Henri de Graaf, geblokt en in de opvolgende corner schoot diezelfde Huijgen het leer net na de kruising. Aan de andere kant moest Gerben Ruizendaal een keer gestrekt op een schot van aanvoerder Danny van Steijn.

  Na iets meer dan een half uur spelen leek Eemdijk op een 0-2 voorsprong te komen. Na een goede voorzet van Quincy Allee kopte Jasper Bolland de bal goed richting doel. De inzet van Bolland klopte keeper Rooijakkers, maar had helaas de lat als eindbestemming.

  Vlak voor rust waren er nog twee goede kansen voor Eemdijk. Eerst had Dennis Rooijakkers een prachtige redding in huis toen Rogier Gilkes een hoekschop eigenlijk perfect inkopte. De doelman van LRC wist de bal met een uiterste krachtsinspanning nog uit de kruising te halen.

  In blessuretijd speelde Eemdijk nog een keer de lange bal, die werd achtereenvolgens doorgekopt door Jan de Graaf en Rutger Huijgen. Hierdoor kreeg Jasper Bolland nog een mooie kans, maar zijn schot in de korte hoek ging langs de verkeerde kant van de paal. Met een verdiende 0-1 voorsprong ging Eemdijk aan de thee

  Thuis-offensief
  Na rust zagen de fanatiek meelevende thuissupporters een ander LRC. Fel gingen de gastheren op zoek naar de gelijkmaker. Dit leidde in de 53e minuut tot succes. In het strafschopgebied kon Guido Luiten uithalen en doordat de bal via de rug van Rogier Gilkes een andere richting kreeg was Gerben Ruizendaal geklopt, 1-1.

  Eemdijk liet zich door de gelijkmaker niet uit het veld slaan en kwam in de 58e minuut bijna weer op voorsprong. Jamal Lachkar liet aan de linkerkant van het veld twee tegenstanders zijn hielen zijn en legde de bal terug op Jasper Bolland. De bal kwam net iets te hoog voor de aanvallende middenvelder van Eemdijk, waardoor zijn inzet over het doel van LRC verdween.

  Daarna brak er een tumultueuze fase aan in de wedstrijd. Eerst moest Quincy Alee geblesseerd het veld verlaten, na een tik tegen zijn kuit. Marvin Snijders was zijn vervanger.

  Vlak na de entree van Snijders claimde Eemdijk een strafschop, nadat Jasper Bolland in het strafschopgebied werd gevloerd. Scheidsrechter Selier wilde echter van niets weten en liet doorspelen. In de tegenaanval werd de bal vanaf de linkerkant van het veld voorgegeven. De voorzet werd onderschept door Gerben Ruizendaal, maar doordat Wouter Bout door zijn tegenstander tegen Ruizendaal werd geduwt moest de keeper van Eemdijk de bal noodgedwongen loslaten. Daarna volgde een scrimmage waarbij Rogier Gerritsen de bal uiteindelijk binnen wist te schieten, 2-1 voor LRC. Naar de mening van Scheidsrechter Selier was er echter geen sprake van een overtreding op Wouter Bout en hij keurde de treffer goed.

  Karakter en veerkracht
  De achterstand was voor Eemdijk het sein om de spreekwoordelijke mouwen nog een stukje verder op te stropen. Met veel inzet en opportunisme werd de tegenstander bestreden. De duels werden nog scherper en LRC wist er maar moeizaam mee om te gaan.

  Uiteindelijk werd Eemdijk in de 74 minuut van de wedstrijd beloond voor de vechtlust. Aan de linkerkant van het veld stuurde Henri de Graaf een tegenstander het grote donkere bos in en met zijn rechterbeen slingerde De Graaf de bal voor. Voor het doel stond inmiddels Jasper Bolland, die de afgemeten voorzet met zijn hoofd de verre hoek in wist te sturen achter de kansloze Dennis Rooijakkers, 2-2.

  Na de gelijkmaker gingen beide ploegen op zoek naar de winst, maar vielen er eigenlijk geen echte kansen meer te noteren.

  Tot de 81e minuut. Aan de rechterkant van het veld kreeg Marvin Snijders de ruimte om een bal achter de verdediging te leggen richting Mark Koelewijn. De spits van Eemdijk wist dermate veel druk uit te oefenen op verdediger Samet Sukus dat deze niets anders wist te doen dan de bal met een keurige boog over zijn eigen doelman te schieten, 2-3 voor Eemdijk en een vreugde uitbarsting op bank en veld.

  In de resterende minuten van de wedstrijd probeerde LRC nog wel op zoek te gaan naar de gelijkmaker, maar de voorsprong van Eemdijk kwam geen enkel moment in gevaar. De ploeg van trainer Landvreugd wist de overwinning over de streep te trekken.

  Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Selier konden de handen van de Diekers dan ook de lucht in. Was de overwinning gezien het spelbeeld terecht? Misschien had een gelijkspel de verhoudingen beter weergegeven. Maakt Eemdijk dat iets uit? Totaal niet, heerlijk om in zo'n enerverende wedstrijd de volle buit bij de koploper weg te slepen.

  De 2-3 overwinning houdt in dat Eemdijk nu na acht wedstrijden dertien punten heeft gehaald en hiermee op de 6e plaats in de competitie staat. Het gat met koploper LRC is echter maar drie punten. Het kan nog wel eens een enerverende en onvoorspelbare competitie gaan worden.

  Volgende week, zaterdag 8 november, speelt Eemdijk de thuiswedstrijd tegen promovendus WNC uit Waardenburg. Op sportpark De Vinken zal om 14.30 uur worden afgetrapt.

  Tekst: Teo van de Mheen