• Matthijs Spiering als jeugdkeeperstrainer aan de slag bij Eemdijk

  15 aug 2019 John van Dam
 • Jeugdkeeper bij v.v. Eemdijk? De meest cruciale positie op het veld!

  Het keepersvak is iets aparts maar ook een heel belangrijk onderdeel van het voetbal. Keepers zijn de enige op het veld die de bal met de handen mogen pakken en de laatste man in het veld om doelpunten te voorkomen. Niet het scoren van doelpunten, maar ‘’de nul houden’’ is de doelstelling van een wedstrijd. Keeper zijn is speciaal en daarom krijgen de keepers van v.v. Eemdijk ook een speciale aanpak.

  Met ingang van het seizoen 2019 - 2020 wordt een nieuwe weg ingeslagen met de keeperstrainingen. Onder leiding van Matthijs Spiering is de professionalisering van de jeugd keeperstrainingen bij v.v. Eemdijk ingezet. Het uitgangspunt van deze nieuwe inslag, is het technische en tactische niveau van de keepers naar een ‘’next level’’ te brengen.

  Zowel de onder -als bovenbouw gaan hier de vruchten van plukken!

  Namens de jeugdcommissie en het bestuur van v.v. Eemdijk wensen wij Matthijs veel succes toe met deze uitdaging!

 • Nader kennis maken met Matthijs Spiering

  Ik ben in Huizen geboren en bij SV Huizen mijn eerste stappen gezet op de groene mat in destijds de D-pupillen. De eerste wedstrijden als voetballer en al snel mocht ik als laatste man (keeper) ook mijn handen gebruiken in het veld. De reden dat ik deze positie beschrijf als laatste man zal ik later uitlichten.. Na de jeugdopleiding bij SV Huizen heb ik een aantal jaren bij Altius in Hilversum in het eerste elftal gekeept. Wederom terug gekeerd naar SV Huizen als selectie speler, maar door een Chronische slijmbeursontsteking in mijn knie helaas het niet kunnen volhouden bij de selectie van Huizen. Ik heb nog wel het seizoen heb kunnen uitspelen in het 3e elftal.

  Het voetbalspel was een hele belangrijke bijzaak in mijn leven en wilde hier graag in verder, maar helaas niet meer als actief speler. Ik ben mij toen gaan richten op het trainersvak, met meer het specialisme richting de keeper. De Frans Hoek opleiding keeper/coach gevolgd en heb een aantal jaren de jeugd en de senioren selectie keepers getraind.

 • De jeugd groeide en ben daardoor ingestapt in de technische commissie als TKC (technisch keeper coördinator) met een geweldig fanatiek, enthousiast team. Dat jaar een keepersplan geschreven voor de club om een vaste vorm van opleiden te creëren. Later nog het reserve team mogen trainen/coachen en als assistent trainer en keeperstrainer werkzaam geweest bij Altius en AH78 in Huizen.

  Door privé omstandigheden moest ik even het voetbal loslaten, maar na mijn verhuizing naar Bunschoten werd al snel het lijntje gelegd met Eemdijk. Voor mij was Eemdijk nog onbekend qua jeugd, een aantal jeugdteams wat met veel enthousiasme was opgebouwd en daar zou ik de JO12 gaan coachen. Nu 2 seizoenen later staat er een fantastisch vrijwilligers team de jeugd te begeleiden en je merkt aan alle kanten dat we als club in de lift zitten.

  Er is een mooi fundament gelegd waar vele handen iets moois op mogen en kunnen bouwen. Door de groei en ontwikkeling van de jeugd, ook op technisch gebied wil ik graag mijn steentje bijdragen aan dit groene bouwwerk om naast de training/coaching van de JO13 ook de jeugdkeepers te gaan begeleiden.

  Zoals ik al eerder beschreef zie ik de keeper als een speler die vrijstelling heeft om zijn/haar handen te mogen gebruiken. Bij de jongere jeugd zie je helaas vaak dat de keeper op het doel staat om alleen maar de ballen tegen te houden en in sommige gevallen zelfs als een geïsoleerde eenling op de doellijn staat en na reactie van de trainer of ouders opschrikt en reageert als een bal zijn of haar kant op gaat.

  Dat zie ik heel graag anders!

  Mijn insteek is om de keeper te laten fungeren als laatste man/vrouw en actief deel nemen aan het spel waar hij/zij aanspeelbaar is en een belangrijke schakel in de opbouw is, al helemaal op klein speelveld. Zo leert hij/zij vroegtijdig het spel te lezen en staat de keeper eerder in de juiste lijn van de tegenaanval. Het zal zijn/haar gevoel van belangrijk zijn, zelfvertrouwen, plezier en zijn voetballend vermogen verbeteren. We spelen geen 4-3-3 maar 1-4-3-3!

  De meevoetballende keeper zien als een hele belangrijke positie in het team! Ik verheug me op deze nieuwe uitdaging en verdere informatie over de keeperstrainingen zal t.z.t volgen.

 • Er is geen galerie geselecteerd, of de galerie is verwijderd.