• Eemdijk pakt dik verdiend punt in derby tegen IJsselmeervogels

  5 nov 2023
 • De eerste derby in de geschiedenis tussen Eemdijk en IJsselmeervogels is geëindigd in 2-2. Lang leek het erop dat Eemdijk met 0-1 ging winnen, maar in een paar minuten tijd draaiden de Vogels de wedstrijd volledig om. In blessuretijd zorgde Jesper van Dalen met een schitterende vrije trap voor de verdiende gelijkmaker.

  Voor 5000 toeschouwers ging Eemdijk goed van start. Al in de 2e minuut was het dichtbij een treffer toen een schot van Justin van Groen op de paal belandde. Niet veel later kwam de voorsprong er toch. Na een snel genomen korte corner kon weer Justin van Groen vanaf rand 16 uithalen. Zijn schot werd door Jordy Hilterman met een slimme voetbeweging van richting veranderd en liet daarmee keeper Jaimy Schaap kansloos (0-1). IJsselmeervogels stelde daar niet heel veel tegenover. Er was appél voor hands van Freek van Belzen nadat hij met een sliding een voorzet onderschepte. Scheidsrechter Gansner wilde daar niets van weten en gaf een gele kaart aan de protesterende Vogels-spits Dennis Knuiman. Even later zag ook Justin van Groen geel, omdat hij protesteerde tegen een makkelijk gegeven vrije bal aan de Vogels.

  Daarvoor had Eemdijk verzuimd de voorsprong uit te breiden. Weer een korte corner bracht nu Jeffrey van den Dikkenberg in kansrijke positie, maar hij kwam niet verder dan een matige poging. Zijn inzet kwam echter bij Jordy Hilterman terecht, die de bal van dichtbij in het zijnet schoot. De laatste fase voor de rust kenmerkte zich door een paar pittige overtredingen. Justin van Groen had geluk dat hij niet zijn tweede geel kaart kreeg. Jordy Hilterman kreeg voor zijn overtreding wel een gele kaart. Een gele kaart was ook op zijn plaats geweest voor Bradley Martis, die een elleboog in de nek van Jordy plantte.

  In de rust had Willem Romp Justin van Groen gewisseld voor Jesper van Dalen. Gert Jan Karsten, de trainer van IJsselmeervogels, had maar liefst drie keer gewisseld. Na balverlies van Peter van de Groep was Jauke Beekhuis net op tijd zijn doel uitgekomen om de bal te onderscheppen. De druk werd steeds meer opgevoerd door IJsselmeervogels. De in de rust ingevallen Thomas Beekman kreeg een aardige kopkans en Jim Hulleman schoot de bal op de buitenkant van de paal. Ook weer een appél voor een penalty toen Jesper van Dalen een voorzet tegen zijn hand aangeschoten kreeg. Inmiddels tikte de klok door en ging IJsselmeervogels alles of niets spelen. Gino Bosz werd ingebracht en de boomlange Basil Camara werd als stormram naar voren gestuurd.

  Helaas voor Eemdijk werkte dat, al gaf keeper Jauke Beekhuis daar ongewild zijn medewerking aan. Een afgeslagen bal werd opgepikt door Bosz, die van 30 meter richting doel schoot. De zwabberbal werd verkeerd beoordeeld door Jauke en de bal verdween onder hem door in het doel (1-1). Twee minuten later een ongevaarlijk schot van Marouane Afaker die Jauke leek te klemmen, maar de bal stuiterde van zijn borst af en werd door Basil Camara in het doel geschoten (2-1). De voorsprong leidde tot een vreugde explosie bij IJsselmeervogels en bij Eemdijk keek iedereen elkaar wat beteuterd aan, omdat de voorsprong in een paar minuten was veranderd in een achterstand.

  Trainer Willem Romp reageerde direct en bracht met Sven Deen een verse aanvaller in het veld. Nu was het Eemdijk dat alles naar voren gooide. Bij het uitverdedigen schoot Afaker de bal tegen zijn eigen hand en de scheidrechter floot voor hands. Dat leverde Eemdijk een vrije trap op 18 meter recht voor het doel op. Jesper van Dalen zette zich achter de bal en iedereen op de Westmaat hield zijn adem in. Het duurde een tijdje voordat de muur op afstand stond en er ook nog een speler van de Vogels voor de bal langs liep. Jesper liet zich echter niet uit zijn concentratie brengen en na een korte aanloop schoot hij de bal fenomenaal in de kruising (2-2).

  Na deze knotsgekke laatste tien minuten floot scheidsrechter Gansner voor de laatste keer en eindigde de eerste derby tussen Rood en Groen in een 2-2 gelijkspel. Een dik verdiend punt voor 'De Diekers'. Maar de gevoelens waren wel gemengd, want tien minuten voor tijd stonde de ploeg nog op voorsprong. Maar als je nog gelijkmaakt in blessuretijd dan moet je het behaalde punt koesteren.

  Opstelling Eemdijk:
  Jauke Beekhuis, Zeger Beukers, Rick Blokhuis, Peter van de Groep, Freek van Belzen, Sjohn van Gulik (86. Sven Deen), Justin van Groen (46. Jesper van Dalen), Jeffrey van den Dikkenberg, Jordy Hilterman, Yannick Bouw, Argjend Selimi.

  Scoreverloop:
  14. 0-1 Jordy Hilterman
  83. 1-1 Gino Bosz
  85. 2-1 Basil Camara
  92. 2-2 Jesper van Dalen