• Eemdijk wint en doet uitstekende zaken

  Eemdijk - JSV 3-2 (2-0)

  11. Henri de Graaf 1-0, 14. Jasper Bolland 2-0, 54. Quincy Allee 3-0, 68. Barry Zwezerijnen 3-1, 82. Daniël Makkee 3-2

  Scheidsrechter: Preston Henshuijs (Amsterdam)

  Gele kaarten: Jasper Bolland, Daniël de Haan (Eemdijk), Ricardo Bakker, Daniël Makkee (JSV)

  Opstelling Eemdijk: 
  Gerben Ruizendaal, Wouter Bout, Jan Pieter Hartog @, Henri de Graaf, Thim de Graaf (80. Mark Koelewijn), Rogier Gilkes, Daniel de Haan, Rutger Huijgen, Angelo Duyst (1. Ayhan Yelmer), Jasper Bolland, Quincy Allee

  Opstelling JSV: 
  Pascal Florie, Rowan Mankers, Michiel van der Valk, Ricardo Bakker @, Darry Wright, Jeroen Giesen, Soulaiman Akani (63. Daniël Makkee), Bjorn van der Horst, Patrick Heesakkers, Daan van der Valk, Barry Zwezerijnen

  Zaterdag heeft Eemdijk uitstekende zaken gedaan in de strijd om de felbegeerde nacompetitieplaatsen in de eerste klasse A. Op eigen veld werd directe concurrent JSV met 3-2 verslagen. Met name in de eerste helft lieten de Diekers uitstekend voetbal zien.

  In vergelijking met de vorige wedstrijd, uit tegen WNC, had trainer Ulrich Landvreugd zijn elftal op een aantal posities moeten wijzigen. Jamal Lachkar (4 wedstrijden schorsing) en Jan de Graaf (knieblessure) deden niet mee. Daarentegen keerden Rogier Gilkes en Jasper Bolland weer terug in het elftal.

  Direct na het eerste fluitsignaal van de jonge scheidsrechter Preston Henshuijs kreeg Eemdijk al een flinke tegenvaller te verwerken. Binnen de minuut kreeg Angelo Duijst - per ongeluk - een schoen van een tegenstander hard in het gezicht. De jonge middenvelder bleek dermate aangeslagen dat hij de wedstrijd niet kon vervolgen. Hij werd vervangen door Ayhan Yelmer.

  Groene orkaan

  Eemdijk liet zich door de tegenslag niet uit het veld slaan en ging direct in de beginfase op zoek naar de voorsprong. Gesterkt door de harde wind werd getracht de weg richting het vijandelijke doel te zoeken. In de 11e minuut viel de gewenste treffer al. Jasper Bolland maaide over een corner van Quincy Allee heen, maar zag de bal daardoor op de rand van het strafschopgebied voor de voeten van Henry de Graaf komen. De linksbenige verdediger bedacht zich geen moment en poeierde de bal met buitenkant links, via de onderkant van de lat, achter keeper Pascal Florie, 1-0.

  Amper drie minuten later konden de Diekse handen alweer de lucht in. Een hoge bal vanaf de zijkant kwam bij Ayhan Yelmer terecht. In twee instanties probeerde de middenvelder van Eemdijk te scoren, maar uiteindelijk was het de attente Jasper Bolland die de bal het beslissende zetje gaf, 2-0. De grensrechter van JSV appelleerde nog wel voor buitenspel, maar scheidsrechter Henshuijs liet zich niet van de wijs brengen en wees gedecideerd naar het midden.

  De gasten uit Nieuwegein konden in die fase alleen maar toekijken hoe Eemdijk als een ware Groene Orkaan over De Vinken raasde, want in de 16e minuut was het al bijna 3-0. Na een bal door het midden kon Jasper Bolland alleen richting de keeper van JSV, die hij ook netjes omspeelde. Door de rugwind kreeg de bal echter iets te veel snelheid, waardoor hij de bal over de achterlijn liep.

  Gas terug

  Na de imponerende openingsfase nam Eemdijk wat gas terug, zonder ook maar enig moment de controle over de wedstrijd te verliezen. JSV kreeg iets meer balbezit, maar werd nauwelijks gevaarlijk. Sterker nog, de grootste kans was voor Eemdijk. In de 42e minuut veroverde de sterk spelende Daniël de Haan een bal op het middenveld en kon aan de linkerkant direct gevaarlijk worden in de counter. Met een fabuleuze bal buitenkant voet wist De Haan vervolgens Quincy Allee te bereiken. De spits van Eemdijk schoot goed in, maar zag dat de bal via de handen van Pascal Florie, de paal als eindstation had.

  De enige echte kans in de eerste helft voor JSV was in de slotminuut van de eerste helft, toen een doorgeschoten bal de paal raakte.

  Score opvoeren

  Met een comfortabele 2-0 voorsprong op zak begon Eemdijk aan de tweede helft. JSV toonde, zoals verwacht, iets meer aanvallende spierballen en dat zorgde ervoor dat er snel een grote kans te noteren viel. Na een voorzet vanaf de rechterkant had Daan van der Valk de bal bij de tweede paal voor het inglijden, maar een fabuleuze reflex van Gerben Ruizendaal voorkwam een tegentreffer.

  Het beste antwoord wat je op een grote kans voor de tegenstander kunt geven is zelf snel daarna een doelpunt scoren. Dat deed Eemdijk dan ook. In de 54e minuut gaf Jasper Bolland een zeer bekeken steekpass op Quincy Allee. Het schot van Allee werd in eerste instantie nog gestopt door Pascal Florie, maar in de rebound was de spits er snel bij om de bal in het lege doel te schuiven, 3-0.

  Rustig vaarwater!?

  Na de 3-0 leek de wedstrijd in rustig vaarwater te komen. JSV oogde niet bij machte om nog wat terug te doen en Eemdijk hoefde, met de marge van drie doelpunten, niet meer zo nodig.

  Toch zouden de laatste vijfentwintig minuten nog bol staan van de spanning. Eerst verkleinde JSV in de 68e minuut de achterstand door een doelpunt van Barry Zwezerijnen. De routinier van JSV kon uit een corner van dichtbij binnenschieten.

  Een aantal minuten later was er een dubieus moment rond het strafschopgebied van JSV. Quincy Allee werd diepgestuurd, maar vrij richting keeper Florie raakte de spits dermate uit balans dat hij onderuit ging. Scheidsrechter Henshuijs oordeelde prima dat er niets aan de hand was. Jasper Bolland was er echter als de kippen bij om de bal op te pikken, maar hij werd getackeld door aanvoerder Ricardo Bakker. Geen zware overtreding, maar wel één die er voor zorgde dat Bolland niet alleen richting het vijandelijke doel kon. Scheidsrechter Henshuijs meende dat er geen sprake was van een doorgebroken speler en liet het bij een gele kaart.

  Uit de daaropvolgende vrije trap was er een grote kans voor Rutger Huijgen, maar hij zag zijn schot met de voeten gekeerd worden door de keeper van JSV.

  Billenknijpen

  Ondanks de riante 3-1 voorsprong lukte het Eemdijk in de slotfase niet om de wedstrijd rustig uit te spelen. Het opportunistische spel van JSV richting de lange spits Patrick Heesakkers zorgde voor benauwde momenten in de zestien van Eemdijk. In de 82e minuut viel uit één van die momenten de aansluitingstreffer. Wederom viel het doelpunt uit een corner. Invaller Daniël Makkee kon van dichtbij de 3-2 scoren.

  De laatste tien minuten waren billenknijpen voor een ieder met een groen-wit hart. JSV probeerde met man en macht de gelijkmaker te forceren en Eemdijk probeerde een herhaling van het “SVL-scenario” te voorkomen.

  Één goede mogelijkheid was er nog voor JSV, maar een zwabber vrije trap van Daniël Makkee werd door Gerben Ruizendaal knap uit het doel gebokst.

  Na het laatste fluitsignaal konden de handen opgelucht omhoog. Eemdijk had, zeker op basis van het eerste uur, een terechte overwinning geboekt op directe concurrent JSV.

  Dankzij de overwinning staat Eemdijk nu steviger op de felbegeerde derde plaats in de competitie, een plaats die aan het einde van de rit recht geeft op een plekje in de nacompetitie. Concurrenten JSV en Zuidvogels volgen op respectievelijk drie en vier punten. Daarachter staat Roda’46 op vijf punten en WNC op zes.

  De komende twee wedstrijden zijn van groot belang voor Eemdijk. Eerst speelt men aanstaande zaterdag een uitwedstrijd tegen Benschop en op zaterdag vijfentwintig april is de eerstvolgende thuiswedstrijd. Eemdijk speelt dan tegen de zaterdagtak van Lienden. Beide wedstrijden beginnen om 14.30 uur.

  Tekst: Teo van de Mheen