• Historische dag voor Eemdijk: Rooien, Blauwen, DIEKIE komt er aan!!

Breukelen - Eemdijk 1-5 (1-3)

6. Daniel de Haan 0-1, 13. Jasper Bolland 0-2, 16. Angelo Duyst 0-3, 45. Marc van Rees 1-3, 50. Henri de Graaf 1-4, 87. Jan de Graaf 1-5.

Scheidsrechter: Ruud Bossen

Opstelling Breukelen:
    Aaron Balk, Edwin Soenarto, Roy Hom, Marc van Rees, Mauro Franken (42. Emmanuel Duku), Djuric Winklaar (37. Mitchell van Friderici), Tom Kalkhuis, Mitchill de Zwart, Daniel Kops @, Lucien Dorst, Deen van Embricqs

Opstelling Eemdijk:
    Gerben Ruizendaal, Wouter Bout, Jan Pieter Hartog @, Henri de Graaf, Zeger Beukers, Daniel de Haan (83. Thim de Graaf), Angelo Duyst (46. Rutger Huygen), Jasper Bolland, Quincy Allee, Jamal Lachkar (62. Niels de Jong), Jan de Graaf

De titel van het verslag zegt het al. Zaterdag 30 mei 2015 gaat de boeken is als een historische dag voor VV Eemdijk. Voor het eerst in het bestaan van de vereniging promoveert het eerste elftal naar de hoofdklasse van het zaterdagamateurvoetbal. In de allesbeslissende wedstrijd tegen (toen nog) hoofdklasser Breukelen waren de Diekers op hun best, met maar liefst 1-5 werd de wedstrijd gewonnen en promotie afgedwongen naar de hoofdklasse.

Voorafgaand aan de wedstrijd was de opdracht duidelijk. Bij winst zou Eemdijk promoveren, bij ieder ander resultaat zou Breukelen hoofdklasser blijven. In de week voorafgaand aan de wedstrijd liet Breukelen in diverse interviews blijken dat er veel vertrouwen was in handhaving. Deze berichten namen de spelers van Eemdijk tot zich en gebruikten ze voor nog een portie extra motivatie.

De selectie van Eemdijk was voor de finalewedstrijd bijna op volledige oorlogssterkte, slechts Rogier Gilkes kon niet meespelen. De routinier had teveel last van een knieblessure en moest de wedstrijd noodgedwongen vanaf de zijlijn bekijken.

Vol gas

Nadat scheidsrechter Ruud Bossen de wedstrijd in gang had gefloten werd al direct duidelijk met welke intenties Eemdijk naar Breukelen was gekomen: vol voor de winst en niets ander!!! Met veel overgave werd er druk gezet op Breukelen en in alle persoonlijke duels waren de Diekers feller dan de tegenstander.

De eerste beloning viel al in de 6e minuut van de wedstrijd. Aan de rechterkant stuurde Quincy Allee Jasper Bolland diep. Bolland sneed naar binnen en gaf de bal hard en laag voor. Voor de goal stond Daniel de Haan, die de bal hard achter keeper Aaron Balk schoot; 0-1

Ook na het doelpunt bleef Eemdijk de thuisploeg op de huid zitten. Storen, kort dekken en er vooral voor zorgen dat de aanvallers van Breukelen niet in het spel voorkwamen. Bij balbezit was Eemdijk zelf vervolgens levensgevaarlijk. Dat bleek in de 13e minuut ook. De prima spelende Angelo Duyst legde de bal met buitenkantje rechts achter de verdediging waar Jasper Bolland opdook. De topscorer van Eemdijk bedacht zich geen moment en schoot de bal hard en laag in het doel. Keeper Balk mocht de bal voor de 2e keer uit het net halen; 0-2

Knijp eens even in mijn arm…

Eemdijk ging door en Breukelen wist in die fase van de wedstrijd niet waar ze het zoeken moesten. Menig speler keek vertwijfeld om zich heen wat ze moesten doen om het uitstekend spelende Eemdijk te stoppen. Vooralsnog niets, want in de 16e minuut viel de derde treffer zelf. Gaf Angelo Duyst bij de 0-2 nog de assist, nu mocht de Spakenburger zelf de trekker overhalen. Na een assist van Jamal Lachkar deed hij dat bekwaam, zijn schot verdween in de korte hoek achter de doelman van Breukelen; 0-3

Een 0-3 voorsprong na 16 minuten spelen, dat mag gerust een droomstart genoemd worden. Menig supporter zal zich dan ook wel in de arm hebben laten knijpen of het allemaal wel echt waar was wat er gebeurde

Tempo lager

De achterstand was voor trainer Cor ten Bosch van Breukelen reden genoeg om al in de eerste helft in te grijpen. Verdedigende middenvelder Djuric Winklaar werd gewisseld voor oud-Eemdijk speler Mitchell van Friderici en linksback Mauro Franken verliet het veld voor aanvaller Emmanuel Duku.

Door de wisselingen verloor Eemdijk de grip op de wedstrijd en kon Breukelen een veldoverwicht opbouwen. Een zeer grote kans was er voor Deen van Embricqs. De watervlugge buitenspeler ontsnapte aan de aandacht van de verdediging en kon alleen op Gerben Ruizendaal af. De aanvaller van Breukelen leek de keeper van Eemdijk te omspelen, maar met een fabuleuze actie plukte Gerben de Geweldenaar de bal van de schoen van Van Embricqs.

Ondanks het veldoverwicht creëerde Breukelen niet echt grote kansen. De subliem spelende verdedigers van Eemdijk hadden de zaakjes goed op orde. Toch kwam Breukelen op slag van rust een enigszins terug in de wedstrijd. Centrale verdediger Marc van Rees schoot een bal van ruim twintig meter in de kruising; 1-3.

Tikkie

In de rust sprak Ulrich Landvreugd zijn mannen toe en gaf aanwijzingen om de controle weer over de wedstrijd te krijgen. Verder beseften de spelers zich dat er nog maar 45 minuten te gaan waren tot promotie naar de hoofdklasse. Een geweldige teamprestatie van drie kwartier zou voldoende moeten zijn om de voorsprong te behouden.

Waar iedereen een fel spelend Breukelen had verwacht bij het begin van de tweede helft gebeurde eigenlijk het omgekeerde. Eemdijk nam direct weer het heft in handen en probeerde naar voren te voetballen. Dit had in de 50e minuut resultaat. Vanuit een vrije trap kwam de bal in het strafschopgebied uiteindelijk voor de voeten van de uitblinkende Henri de Graaf. De centrale verdediger bedacht zich niet en schoot de bal door een woud van benen in de korte hoek; 1-4. Een explosie van vreugde volgde!

Uitspelen

Het vierde doelpunt van Eemdijk bleek voor Breukelen een meer dan behoorlijke mentale tik. De thuisploeg probeerde het wel, maar wist zich eigenlijk geen echte kansen meer te creëren. Verder dan wat pogingen van afstand kwam men niet. Gerben Ruizendaal werd er in ieder geval niet zenuwachting van.

Bij Eemdijk gingen de lampjes inmiddels wel langzaam uit. Door de grote krachtsinspanningen die inmiddels waren geleverd zaten een aantal jongens tegen kramp aan. Dankzij de goede zorgen van verzorger Rob Schmelter konden de jongens bijna allemaal de 90 minuten volmaken. Alleen Daniel de Haan moest worden gewisseld. Voor hem kwam Thim de Graaf in het veld.

Definitieve nekslag

Met het verstrijken van de minuten werd het steeds duidelijker: Eemdijk zou gaan promoveren naar de hoofdklasse. Een fantastisch gevoel en een magistrale teamprestatie van de spelers en technische staf van Eemdijk. Een historische en unieke prestatie.

Het mooie gevoel kreeg nog een extra tintje toen Jan de Graaf in de 87e minuut een voorzet vanaf de rechterkant onberispelijk binnen wist te schieten; 1-5. De technische staf en wisselspelers waren na de 1-5 in alle staten en konden niet wachten op het eindsignaal van scheidsrechter Bossen.

Na een paar minuten blessuretijd vond de leidsman het welletjes en floot hij voor het eindsignaal. Het laatste fluitje betekende één ding: EEMDIJK NAAR DE HOOFDKLASSE

Explosie van vreugde

Terwijl links en rechts de spelers en technische staf elkaar om de nek vielen namen ook de supporters een gedeelte van het veld in bezit. De Poldersite had zich de hele wedstrijd laten horen en was hierdoor een extra steun voor het eerste elftal!

Nadat de festiviteiten en plichtplegingen op het veld waren afgerond konden de spelers aan een welverdiend potje bier en werd de terugreis ingezet. In de bus zongen de spelers de kelen schor en het bestuur zat apetrots voorin de bus.

De bus zette koers naar Eemdijk, richting het pontje. Na een feestelijke overtocht met het pontje nam de hele selectie plaats in de cabriobus. De bus reed via de Westdijk naar de parkeerplaats bij Spakenburg en IJsselmeervogels. Onder het gezang van het strijdlied: “Rooien, Blauwen, DIEKIE komt er aan” stond men even stil op de parkeerplaats. Mooi om te zien dat veel supporters van IJsselmeervogels richting de bus van Eemdijk kwamen om de Diekers toe te zingen!

De reis ging vervolgens door het dorp verder richting het eigen sportpark. Eenmaal daar aangekomen werd de selectie opgewacht door de uitzinnige supporters. Op het moment dat de spelers het sportpark opkwamen ging het dak figuurlijk van De Vinken!

Huldiging

Vanuit de Cabriobus werden de spelers vervolgens direct het gereedstaande podium op gedirigeerd. Op het podium was er eerst een toespraak van voorzitter Willem van Twillert en vervolgens werden alle spelers één voor één door teammanager Teo van de Mheen naar voren geroepen. De spelers ontvingen een schitterende medaille en een mooie bos bloemen.

Als laatste was aanvoerder Jan Pieter Hartog aan de beurt en hij mocht namens de A-selectie een prachtige “kampioensschaal” in ontvangst nemen.

Na de huldiging kwam het feest echt goed op gang en ging het helemaal los op De Vinken.